Valpreventie vanuit de dagelijkse praktijk bekeken

Valpreventie vanuit de dagelijkse praktijk bekeken

Cursus
Op meerdere locaties in Nederland
Wordt op meerdere data gehouden
0,5 lesdagen

Valpreventie, wat moet ik ermee?

Valpreventie. Het is zeker niet het meest sexy onderwerp waar we als podotherapeuten van smullen. Een beetje met oudjes gaan praten over incontinentie en dat ze op moeten passen met snoeren in huis. Dit past toch helemaal niet bij ons vak?

Aan de oppervlakte lijkt het misschien zo, maar eigenlijk is het aanpakken van valrisico juist een heel complexe taak, waar je heel veel vaardigheden voor nodig hebt en je je ogen en oren open moet houden voor wat er speelt bij een oudere. Bij het ouder worden gebeurd zoveel tegelijk met het lichaam dat het vaak zoeken is waar de problemen zich bevinden en hoe deze aangepakt kunnen worden. Als podotherapeuten kunnen we met ons inzicht in het looppatroon al vrij goed een oordeel vellen over wat er aan de hand is.

De rol voor de podotherapeut

Valpreventie daagt ons uit om nog wat verder te kijken: Wat is nou eigenlijk de oorzaak van dat instabiele looppatroon? Zijn iemands spieren verzwakt? Is er juist meer een neuraal probleem waardoor iemand coördinatief instabiel wordt? Maken de medicijnen iemand wankel met opstaan? Of loopt iemand juist zo vanwege slecht zicht of slecht gehoor?

Hetzelfde soort looppatroon kan veel verschillende oorzaken hebben en vraagt dus een verschillende aanpak in interventie. Aan jou de taak om als professional te kijken naar wat er speelt: dus uit je comfortzone van overpronatie of supinatie komen en kijken naar de mens als geheel. Soms zijn de oplossingen simpel, zoals een nieuwe bril. Soms zijn ze complexer en vraagt dit training of inzet van verschillende professionals samen.

Maar daar kunnen wij dan toch niks mee als podotherapeut? Jawel hoor! Je kunt ongeacht de oorzaak met hele simpele oefeningen en adviezen iemand al aanleren om veiliger te lopen, over een bepaalde ‘hindernis’ te stappen (zoals een losse stoeptegel) of veilig de trap af te lopen. Je kunt met voetoefeningen aan de slag gaan om stabiliteit te verbeteren. Met een stabilometriemeting kun je bepalen of iemands schoenen een betere balans geven of juist niet. Je kunt je zolen meer inrichten op stabiliteit, in plaats van klachtgericht. Mensen helpen beter te bewegen is wat valrisico verminderd, en dat doen we al dagelijks!

Verder kun je ook werken aan het bouwen van je netwerk, want het vraagt ook een zekere multidisciplinaire aanpak. Samen kunnen we echt impact maken in het voorkomen van vallen. Zo zien we ook al een grote groep valgevaarlijke mensen: namelijk de mensen met diabetes met hogere Sims classificatie. Bij deze groep zijn wij wellicht de aangewezen professionals om ook aandacht geven aan valpreventie i.p.v. steeds maar weer de testen met de stemvork en het monofilament te herhalen.

Zie jij de kansen?

Valpreventie draait om de individuele mens in zijn omgeving. Elke situatie, elk verhaal is anders. Een uitdaging die we samen met alle zorgverleners moeten aanpakken. De overheid besteedt hier veel aandacht en geld aan. Dus mis de boot niet en school je op tijd bij, zodat je netwerk je weet te vinden en jij ook weer meer leert over deze interessante materie!

Schrijf je nu in!

Handig om te weten

Duur opleiding
1/2 dagdeel (15:30 - 20:30 uur)
Locatie
Op meerdere locaties in Nederland
Lesdag
Geen vaste dag
Niveau
Post-HBO (toegankelijk voor podotherapeuten)
Studiebelasting (uur)
Totaal 8 uur | Contacturen 4 | Zelfstudie 4
Kosten
€199,00
Vragen over de opleiding of je interesse kenbaar maken?