Manuele Therapie voor podotherapeuten

Opleiding
Eindhoven
16 april 2024
18 lesdagen
Wacht jij al een tijd op een complete opleiding manuele therapie voor podotherapeuten? Pas jij al manuele technieken toe in de podotherapeutische praktijk, maar ben je eraan toe om gedegen keuzes te maken op basis van kennis en vaardigheden ten aanzien van de verschillende visies die bestaan binnen de manuele therapie? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Lees snel verder en meld je aan…

Deze opleiding is bedoeld voor podotherapeuten die zich willen specialiseren in manuele therapie voor de voet en het onderbeen. In een tijd waarin de rol van podotherapeuten als essentieel wordt beschouwd voor het bevorderen van de algehele gezondheid en mobiliteit van patiënten, biedt manuele therapie een uitstekende mogelijkheid om het pallet van vaardigheden van de podotherapeut te verbreden. Manuele therapie is erop gericht de gewrichtsmobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen, de bewegingsfuncties te verbeteren en het algehele lichaamsevenwicht te herstellen.

Een effectieve toepassing van manuele therapie vereist gedegen kennis van de exacte lokalisatie van het gewricht, de vorm en oriëntatie van de gewrichtsoppervlakken, de normale bewegingsuitslagen en specifieke bewegingen van de individuele gewrichten tijdens het lopen. Deze onderwerpen vormen de basis van deze opleiding. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de fysiologie van het bindweefsel, (arthro)kinematica, biomechanica en natuurlijk mobiliserende behandeltechnieken. Dit maakt het mogelijk de relatie te leggen tussen een (gestoorde) gewrichtsfunctie en de invloed hiervan op het bewegen en vice versa.

Binnen de manuele therapie bestaan diverse visies en benaderingen, elk met unieke behandeltechnieken. Kennis over deze verschillende visies is in onze ogen van groot belang. Aan de ene kant stelt het podotherapeuten in staat bewuste keuzes te maken in behandeltechnieken. Aan de andere kant stelt het de podotherapeut in staat, wanneer nodig, gericht door te verwijzen naar andere behandelaars. Dit bevordert de effectiviteit en gepersonaliseerde aanpak in de zorg voor individuele patiënten. In deze opleiding komen diverse veelvoorkomende visies (zowel theoretisch als praktisch) aan bod, met bijbehorende behandeltechnieken. Deze lessen worden gegeven door behandelaars die deze technieken zelf actief toepassen.

Deze opleiding biedt niet alleen de vereiste kennis en praktische vaardigheden, maar legt ook een sterke nadruk op implementatie, waardoor het geleerde direct toepasbaar wordt in de dagelijkse praktijk. Dit omvat aspecten zoals:

  • juridische richtlijnen (do’s and don’ts);
  • het herkennen van (relatieve) rode en gele vlaggen;
  • het opstellen van behandelplannen;
  • het bepalen van het benodigde aantal behandelingen;
  • strategieën voor bekostiging van behandelingen;
  • effectieve communicatie met andere zorgverleners.


Dit geeft niet alleen inzicht in hoe effectieve behandelplannen gemaakt kunnen worden, maar geeft ook praktische tips voor de integratie van manuele therapie in de dagelijkse praktijk.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze opleiding je zal inspireren, uitdagen en je professionele groei zal bevorderen.

Wat brengt de opleiding manuele therapie voor podotherapeuten je?

  • Een uitbreiding van je podotherapeutische behandelmogelijkheden
  • Kennis en vaardigheden van diverse manuele therapievisies en behandeltechnieken.
  • Inzicht in de juridische do’s and don’ts en herkennen van rode en gele vlaggen bij toepassing manueel therapie in de podotherapeutische praktijk,
  • Kennis van het opstellen van behandelplannen en bekostigingsstrategieën voor manuele therapie in de podotherapie.
  • Kennis van diverse manuele therapievisies en behandeltechnieken: (gast)docenten vanuit diverse beroepsgroepen brengen hun expertise in.
  • Handvatten om manueeltherapie in de podotherapeutische praktijk te implementeren.
  • Handvatten om jezelf te profileren als podomanueeltherapeut: tijdens de postbachelor werk je aan een plan van aanpak over hoe je de opgedane kennis wilt implementeren in je eigen praktijk.


Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stuur een mailtje naar: info@kipz.nl.

Handig om te weten

Start opleiding
16 april 2024
Duur opleiding
14 maanden (18 lesdagen | 13:00 - 20:30 uur)
Locatie
Eindhoven
Lesdag
Dinsdag
Niveau
Post-HBO (toegankelijk voor podotherapeuten)
Studiebelasting (uur)
Totaal 300 | Contacturen 100 | Zelfstudie 200, waarvan 100 uur tijdens regulier spreekuur (hier hoeft dus geen extra tijd voor gereserveerd te worden
Afronding
Certificaat
Op locatie
Drankjes en (brood)maaltijd
Kosten
€4.750,00 vrij van btw
Vragen over de opleiding of je interesse kenbaar maken?