Podotherapie-assistent

Opleiding
Eindhoven
Startdatum binnenkort bekend
18 lesdagen

Heb jij het ook zo druk met het reilen en zeilen binnen jouw podotherapeutische praktijk? Zou je graag wat werk uit handen geven, zodat je meer aandacht kan besteden aan je patiënten, maar vind je dat toch lastig omdat je niet precies weet wat? Dan heb je vast interesse om je niet-podotherapeutische medewerkers in te schrijven voor de opleiding podotherapie-assistent!

Werk jij als niet-podotherapeut binnen een podotherapeutische organisatie en denk jij dat je nog veel meer zou kunnen doen als dat je nu doet en je daarmee de podotherapeuten kan ontlasten? Ben je op zoek naar een scholing die specifiek aansluit op wat jij zou kunnen en willen doen binnen het podotherapeutische werkveld? Dan is de opleiding podotherapie-assistent echt iets voor jou!

De opleiding

In ongeveer 1 jaar wordt de cursist voorbereid op het verrichten van ondersteunende werkzaamheden, zowel in de spreekkamer als daaromheen. Voorbeelden van een directe ondersteuning van de podotherapeut zijn:

  • Voorbereiden van de anamnese middels het stellen van algemene vragen;
  • Maken van scans;
  • Afleveren van zolen;
  • Het uitvoeren van (eenvoudige) instrumentele voetbehandelingen;
  • Geven van algemene (voetverzorgings)adviezen;
  • Ondersteunen op administratief vlak;
  • Ondersteunen in het productieproces van het maken van de zolen.

Tijdens de opleidingsdagen (om de 2 á 3 weken) zal theorie en praktijk afgewisseld worden. Tussen de opleidingsdagen werkt de cursist aan opdrachten om de aangeboden lesstof toe te kunnen passen binnen de eigen werksetting. De opleiding wordt gegeven op mbo-niveau.

Deze opleiding is pure noodzaak

De zorg staat onder druk, net als veel podotherapeuten: een toenemende zorgvraag als gevolg van vergrijzing en een stijgende levensverwachting maakt dat er meer aandacht voor gezondheid is en meer zorg nodig is. De Sociaal Economische Raad heeft berekend dat in 2040 1 op de 4 werkende mensen werkzaam zouden moeten zijn in de zorg om aan de vraag te kunnen voldoen, terwijl nu slechts 1 op de 7 werkenden in de zorg actief is.

Veel podotherapeuten staan nu al voor een grote uitdaging aangezien de uitstroom van podotherapeuten vanuit de opleidingen relatief laag is. Tegelijkertijd zijn podotherapeuten heel hard nodig om Nederland te laten lopen. Er liggen veel kansen om de podotherapie nog verder te ontwikkelen en uit te breiden en onze maatschappelijke rol invulling te geven. Een goed opgeleide podotherapie-assistent kan ervoor zorgen dat podotherapeuten de processen binnen de praktijk anders kunnen inrichten waardoor er efficiënter gewerkt kan worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

We zijn blij dat we deze opleiding “in eigen huis” , d.w.z. binnen de podotherapie kunnen aanbieden en organiseren. Het is niet de bedoeling dat er een totaal eigen beroepsgroep gaat ontstaan maar wel dat er mogelijkheden worden gecreëerd het werk voor de podotherapeut duurzamer te organiseren.

Jouw rol als podotherapeut bij de opleiding

Vanuit de opleiding zal de cursist intensief begeleid worden in zijn/haar ontwikkeling. Daarnaast vragen we aan jou als podotherapeut om de cursist te begeleiden in de eigen werksetting, waarbij direct aandacht kan worden besteed aan het inwerken van deze nieuwe professional in de praktijk.

Voor een optimale begeleiding zullen we ook op een aantal momenten contact zoeken met de begeleidend podotherapeut om opleiding en werksetting zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. De begeleidend podotherapeut wordt ook uitgenodigd om een (beperkt) aantal keer aan te sluiten bij een deel van een lesdag.

De verantwoordelijkheid voor de patiënt blijft te allen tijde liggen bij de podotherapeut. Het proces van klinisch redeneren blijft voorbehouden aan de podotherapeut en de podotherapeut stuurt de podotherapie-assistent aan middels concrete opdrachten.

Klik hier voor meer info over de inhoud van deze opleiding.

Schrijf je in voor de opleiding podotherapie-assistent

Handig om te weten

Duur opleiding
1 jaar (18 lesdagen | 09:30 - 17:00 uur)
Locatie
Eindhoven
Lesdag
Maandag
Niveau
MBO niveau (geen opleidingseisen)
Studiebelasting (uur)
Totaal: afhankelijk van voorkennis | Contacturen 120 | Zelfstudie: Afhankelijk van voorkennis, op basis van een persoonlijk gesprek kan een inschatting gemaakt worden
Afronding
Certificaat
Op locatie
Drankjes en broodmaaltijd
Kosten
€3.450,00
Vragen over de opleiding of je interesse kenbaar maken?